FINSKAN

FINSKAN

onsdag 21 juni 2017

Om östbalter och finlandssvenskar

De flesta idag vet att svenske rashygienisten Harald Lundborg kränkte samer med sina kvasivetenskapliga teorier som senare blev grunden för Hitlers nazism. Få vet att han även stämplade oss finnar till en sämre ras, "östbalter" och rankade oss under samer. Maja Hagerman har beskrivit detta ett antal gånger i sina böcker. Och nästan ingen vet att han hade en finlandssvensk kompis Harald Nordenstreng, som skrev rasteorier i Helsingfors och Uppsala om hur svenskar med sin höga panna - inklusive finlandssvenskar - var högre och finare varelser än vi småhjärniga finnar. 

Ur "Finnarna som ras, folk och kulturbärare":
- Finnen är drömmare, fantast, inåtvänd, grubblare, skådare; han är sällan nyttosynt, driftig, företagsam och rådsnar. ... I vad mån ha dessa lynnesdrag samband med hjärnskålens rymd och form, anletsdrag, kroppsbyggnad m.m.? Äro de kanske till större eller mindre grad naturliga hos varje yrvaket, omoget folk, och gå de med större mognad bort? Faktum är att de icke ha yppat sig i de svenska bygderna, där folkbildningsarbetet icke är äldre och det nationella väckelsearbetet är ändå färskare. ... Bland dessa talrika män av finsk stam, som vunnit vetenskaplig utbildning och ha hedrat sig och sitt folk genom vackra forskarbragder, finns tills vidare inga naturforskare över medelmåttan. Väl har Finland icke saknat naturforskarnamn av rang, alltsedan 1700-talet; men alla dessas bärare ha varit av svensk börd. (Nordenstreng - 1923)

Lite senare var det fru Myrdal på 30-talet som också skrev i sin och makens folkhemsvisioner och däri fanns väldigt tydlig värdering av människor utifrån ursprung, och då var inte finnar högst på pallen, så att säga. Få har klart för sig att på den tiden när folkhemmet formulerades var inte gränserna öppna, och en icke-svensk / utlänning kunde inte ens resa mellan länen utan att anmäla sig och få resetillstånd i landet från myndigheterna. Så det var sannerligen bara för de vackra svenskarna som hela skapelsen var tänkt för.
Kanske därför LO håller paret Myrdals alla papper bakom lås och bom i sitt arkiv och inte tillåter forskningen titta på arvet från landets främsta politiska äktenskap, för Myrdals påverkade både i USA i akademin, i FN och var ministrar i Sverige? Men är det inte dags att våga titta på sin histora nu, LO? Ni såg ju till också att skapa separata finska fackföreningar (verkstadsklubbar) alltid med svensk ledning - för att effektivt spionera på jobbarna, och kontrollera att de hölls utanför den socialdemokratiska politiken som trodde att alla som kom från Finland var kommunister... Hjalmar Rantanen hos er - en av de högsta och legendariska - har skrivit en bok om detta 25 år sedan (på finska) - Ruotsin avarassa sylissä - om att krama ihjäl det finska.

Varför tar jag upp detta? Därför, att samme (jävige) Lennart Rohdin (folkpartist / Liberalerna) som sitter på Länsstyrelsen i Stockholms län som en av oss icke-vald enväldig koordinator för sverigefinnar, och som i princip ensam skapat hela implementeringen av den nuvarande urusla lagen om nationella minoriteter, kommer fram - istället för att ge oss sverigefinnar egenmakt och försoning, synlighet, och erkännande - med ett förslag om att skapa ytterligare en nationell minoritet - finlandssvenskar! 
Uppdraget är att revidera den nuvarande lagen efter 14 (minst) allvarliga kritiktillbud från Europeiska rådet om att Sverige brister i att uppfylla sina krav beträffande nationella minoriteter - särskilt sverigefinländare - med sin "renvallningsmodell" (med ursrpung på jordbruksdept, där nationella minoriteter också var ansvarsområde fram till år 2000) dvs förvaltningsområden (10 % av landets kommuner). Inte att hitta på nya minoriteter - inte just nu i alla fall: fixa istället det som ska fixas och inte funkar.

Rodhins förslag blandar hela den statliga penningpåsen - eftersom idag är det på papper i alla fall statens ansvar att gynna och förstärka minoritetsspråken. Ska dessa medel nu även till svenskspråkiga tillställningar? Hur ska då finska barn lära sig finska - något av det som Europeiska rådet kritiserat mest, att trots grundlagsrättigheterna har man inte fixat modersmålsstödet och lärarutbildningar? Det känns nästan som om JO eller JK bör ta en titt på detta!
Att ett förslag på detta vis som inte debatterats i princip överhuvudtaget plötsligt kommer ur buskarna och får hela regeringen bakom en utredning i blixtfart utan att något parti överhuvudtaget reagerar är för mig förbluffande i Sverige. Det tyder på en extrem micro managament av politiken just nu i kulisserna och syftet kan bara vara att ta fokus från finskans ställning - det som är the issue. Och som vanligt de svenska medier är helt bortkollrade medan de finska kanalerna är stenhårt styrda av centralstyrningen i Stockholm.

Jag fattar också att detta är känsligt. För genom att jag ryter ifrån kommer en motsättning uppstå mellan finskan och finlandssvenskan - något som någon säkert i kulisserna önskat sig. Men rätt ska vara rätt, och jag har än så länge min rätt att säga vad jag tycker i vår demokrati utan sanktioner, eller hur? När jag dessutom skriver det på nästan felfri svenska. Trots att jag har låg panna och mindre hjärna och ni tror att jag inte förstår vad som sker. Däremot skulle jag vilja veta varför? Kan någon vänlig själ i SVTTämän päivän ruotsinsuomalainen / Dagens sverigefinneSveriges Radio P1#DNPeter WolodarskiHelahalsingland.se Patrik OksanenImageSuomen KuvalehtiSakari TimonenTurun Sanomat, granska bakgrunden och diskursen och ge mig svaren på följande frågor:

1) Varför föreslår regeringens utredare en ny minoritet när uppdraget är att revidera en dålig lag (som på Lund univ / Juridicum kallades av en av våra juridiklärare för "Sveriges största juridiska varböld")?

2) Varför nämns inte Europeiska rådets kritik i medierapporteringen?

3) Varför vill man slå en kil mellan finska och svenska i Sverige dessa tider, då dels hot utifrån är allvarliga och gemenskap mellan Finland och Sverige söks och i Sverige behövs integration mer än någonsin - inte nya grupper?

4) Varför har staten/kommuner inte uppfyllt sitt uppdrag enligt den nuvarande lag - och sett till att myndigheter kan lagens bakgrund, intentioner, syfte trots att 17 år har gått?

5) Varför har svenska politiker, myndigheter och media en sådan beröringsskräck med oss finnar och det finska?

Alla ministrar t ex som haft / har finsk bakgrund eller koppling ser alltid till att dölja det väl, som Sven-Erik Bucht just nu eller Peter Hultqvist. Inget man tar upp direkt i media - även om det skulle t o m kunna ge röster i nästa val!
Det som saknas idag - och om man faktiskt jämför med finlandssvenskar i Finland - är institutioner dvs strukturer som skapas och styrs av sverigefinländare på finska - på riktigt. Inte av #RSKL. Och att man lyssnar på alla röster. Och skapar en dialog som fungerar. Lennart skickade ut en webbförfrågning i januari och fick väldigt få svar - det är inte acceptabel grund för en ny lag. Istället ska man börja med grundlagen, med Europeiska rådets bindande konvention (som är en del av vår grundlag) och EU:s grundfördrag och se till att uppfylla det som dessa lagarna prioriterar högst: skolan. Se till att alla kommuner har möjlighet att erbjuda modersmål från dagisålder och sedan i skolan lära sig finska - lära sig andra ämnen på finska - och till och med lära svenska barn finska - det kan ju inte vara något kontroversiellt med finskan som största nationella minoritetsspråk + grannland och en av de största ekonomiska marknaderna för företagen här, Det ska inte vara haverier som i Göteborg, där pensionerade fackförbundsfolk från Volvo sitter i en skolstyrelse (och lyfter pengar?) - utan för att det hela ska funka, ska det finnas en professionalism för tvåspråkighet. Lärarutbildningarna ska förstå både rikets historia och finska. Lärarfacken ska se till att skapa en vettig situation för finskalärare och integrera dem i den samlade skoldagen och i vanliga rektorsorganisationer och inte ha dem utanför som ufos som idag. Det kommer att ta tid - men den nya lagen skulle kunna vara första steget framåt. 
Hjälp oss Johan Häggman! Du kan ju allt detta ifrån att ha jobbat med nationella minoritetsspråk i EU och är ju själv en fantastiskt klok finlandssvensk! Och Heidi Avellan röt ju faktiskt ifrån redan innan i Sydsvenskanhttps://www.sydsvenskan.se/2017-05-12/men-sag-inte-kiitos. Och vad tycker du, Peter Lodenius?
Att den officiella folkhemska propagandan om allas lika rätt, egenmakt, jämställdhet och likvärdighet är så långt ifrån den verklighet som finsktalande i Sverige lever i får konsekvenser. Har Sverige verkligen gjort sin konsekvensanalys av det hela? Det värsta är att statens klumpighet och Alice Bah #Kunkes okunskap nu skapar en självuppfyllande profetia - finnar som blir ledsna och besvikna och osynliggjorda igen - kommer bli lätta munsbitar för SD:s propaganda mot nyanlända. Förstår ni verkligen inte detta, Rosenbad? Och vad som händer är att populister lyckas att sätta en kil och skapa nygamla "vi och dom" - när ni istället skulle kunna visa hur den stora gruppen finnar varit exemplariska i att integrera sig. Dessutom vet jag att i princip vartenda kurd och annan förföljd minoritet som sökt skydd här i Sverige tycker att det är helt OK att Sverige tar hand om sina minoriteter - det är ju det som är skillnaden mellan Sverige och t ex Turkiet eller forna Sovjet. 
Under mina över 30 år i detta land har jag aldrig mött en invandrare, vare sig en gammal eller ny, som tyckt att det skulle vara fel eller konstigt att få prata finska i Sverige. Däremot har jag mött så mycket misstankar, felaktiga uppfattningar och obstruerande från svenska (myndigheter) att hälften vore nog. Så här är det kära svenskar; ta upp en spegel och titta på bilden - det är där fördomarna är mot oss finnar - inte "därute" bland "dom andra invandrarna". Det är DU, som inte fattar, inte vill förstå, inte tycker att vi är viktiga. Du säger till mig att "Johanna är ju inte invandrare, du är ju finländare" - och tror att du ger mig en komplimang, när du i själva verket förminskar min livslånga kamp för att erövra landets språk, system, kulturkoder, nätverk. Jag hade inget av det när jag kom på 80-talet för att plugga - bara min lilla östbaltiska hjärna hade jag. Mina finlandssvenska studiekamrater på universitetet hade språket gratis.
Jag tar inte på mig offerkoftan, förväxla inte mitt heliga vrede med offeridentitet. Men jag tar mig rätten att uttala mig. Nu måste alla kloka krafter samlas och se till att vi själva synliggör finskan i Sverige - för staten gör inte det. Tvärtom. Leena Huss#Tapiosalonen Markus LyyraHeli van der Valk - alla ni som jobbar på var sitt håll - hur ska vi samla oss till en enad kraft?

PS. Just det. Bland de 10 äldsta språken i världen som än talas finns finska - inte svenska. Så det så. Du har så fel Nordenstreng, du kan slänga dig i väggen med ditt "yrvaket, omoget folk"!